Friday, June 24, 2011

anak lelaki & anak perempuan

Assalamualaikum... Alhamdulillah dah selesai blogwalking. Kawan2 yg dah jadi followers aku tapi aku lom follow korang balik tolong tinggalkan korang punya url ye... insyaAllah nanti ade mase aku melawat korang... :)

Sebenarnya nak bercerita pasal title kat atas tu... kawan2 yg sudi nak share panduan & pandangan amatlah dialu-alukan.. :)

Apa bezanya anak lelaki dengan anak perempuan maksud aku selain dari jantinanya... ada org kata zaman sekarang ni nak menjaga & mendidik anak perempuan jauh lebih mudah dari mendidik & menjaga anak lelaki. kalau dulu ada pepatah yang mengatakan menjaga kambing sekandang lebih mudah dari menjaga seorg anak perempuan. ada antara kawan2 aku cakap pepatah tu dah x berapa nak relevan lagi sbb menjaga anak lelaki jauh lebih susah lagi....

alamak!! seram la pulak aku niii... aku lom ade anak lagi & seandainya rezeki aku di kurniakan anak, mampukah aku menjadi seorg ummi mithali?? yang mendidik anak dengan penuh kesabaran... mampukah aku menjadi contoh & idola untuk bakal anak2ku??

kalau anak lelaki bgimana cara pendekatan yg sesuai utk anak lelakiku? bgimana pulak dengan anak perempuanku?? dapatkah aku lari dari menbezakan jantina dalam memberi kasih sayang? dapatkah aku lari dari membandingkan kelebihan & kekurangan antara jantina mereka?

adddoooooiii banyaknya persoalan dalam fikiran aku nih... hurmmm ntahlah...

5 comments:

SoLy SoLicious said...

ade org ingt jage ank pmpuan lg susah..
ade ingt jage ank llaki pling senang

PapaMacho said...

Bagi Papa, sama je anak lelaki dan anak perempuan ni.. Jangan fikirkan susah sebab anak2 tu adalah amanah Tuhan..

Papa nak kongsikan sikit satu tips yee.. "buat betul2 dalam setiap perkara".. That means jangan ambil ringan.

Sebagai contoh.. kalau nak main, main betul2.. Bila marah, marah betul2.. InsyaAllah.., anak2 akan nampak apa yang kita nak sebenarnya pada dorang.. =)

Nadya O'Conner said...

nad promot anda di sini :: Miss Nadya Promoye Blog Part 7

hajar said...

papa - InyhaAllah akan praktikkan tips papa tu...

nad - saya dah jd follower nad.. :)

Anonymous said...

Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally - taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.