Monday, February 27, 2012

azam 2012 akan terlaksana ke?

Assalamualaikum.....

Kejap jer rasenya baru masuk 2012 tapi feb dah bakal melabuhkan tirainya... thn lepas aku ada bercita2 nak ambil cuti beberapa hari & spend time dgn bonda terchenta... aku x pernah cuti lama2 & dok ngn mak selalu cuti kejap jer... mak aku selalu ckp mcm mimpi jer ko balik nih. aku balas rungutan mak dgn senyuman... mase aku lom matang dulu aku ckp - dulu mase org lom kawin, tiap minggu org balik mak kata asyik balik jer. duit habis kat perjalanan. skg org dah kawin x leh balik lama2 mak kata cmni pulak.
tapi sejak2 dah matang ni bila mak merungut cmtu aku senyum jer.

memangla kalau org dengar ape yg aku ckp biase2 jer. (mungkin sbb aku ckp sambil gelak2) tapi tu dulu... mak dah makin berumur, dah makin sensitif perasaannya. walaupun mak x cakap tapi sapa tau apa yang ada dalam hati mak? kalau boleh aku x nk lukakan hati mak walau sikit pun. calarpun x mau. CNY aritu baru jer mak dtg umah aku & pegi bercuti sama2 4 hari. lepastu minggu berikutnya mak da tye bile nak balik kampung? bagi aku ala baru jer jumpa aritukan. tapi bagi mak?

secara jujurnya dulu aku mmg kurang rapat dengan mak berbanding arwah ayah. yelah sejak sekolah aku dah berjauhan dengan mak. dok asrama & habis sekolah aku sambung belajar. balik pun jarang2. bila dah kerja aku rajin gak balik. tapi tulah.. mak bising kata aku asyik balik, duit habis kat perjalanan. tak menyimpan langsung. lepastu aku dah jarang2 balik. sampailah aku kawin 9 thn lepas. arwah ayah lak meninggal masa tu aku kecik lagi baru nak masuk darjah 3. tapi detik yg singkat tu kami amat rapat. aku faham mak x leh la nk tumpu pada aku sorang sedangkan bawah aku ada 4 org lagi yg perlukan lebih perhatian. jadi banyak masa aku dengan arwah ayah. belajar pun dengan arwah ayah. dengan mak? mak garang sgt. x berani nk belajar ngn mak... huhu...

ops nk citer balik pasal azam yg bakal terlaksana tu... aku plan nk cuti 28/4/2012 - 1/5/2012. cukup x agaknye  masa utk mak ye? harap2 cukup.

8 comments:

azam said...

usaha lebih utk menjayakan azam...

tapi saya tetap azam...nama pun azam

Kazman & Sue said...

cuti tu lama mana pun untuk mak jugak kan... bagus jaga hati ibu... sementara ia ada kita memang selalu kena jenguk...

IntaNBerliaN said...

kita mmg patut jg ati ibu kan.. sementara dia masih ada..

Cho Zila said...

samaler kita ada gak merajuk2 ngan emak.. tapi tuler dia tetap ibu yang melahirkan kita.. mungkin dia tidak pandai menunjukkan sayang tapi mesti di jauh sudut hati dia sayang yang amat kat kitakan...
buat akak merindui emak akak dikampung..

Kazman & Sue said...

jenjalan sini lagi.... itulah azam kami tahun 2012... nak menceriakan entri blog kenkawan....

Ros said...

Salam Hajar,

Apa pun azam hajar semoga terlaksana dengan jayanya...

cinnamon.com said...

hati org tua2 ni mmg sensitif..

bertuah ada mak lagi.

maya diana said...

salam hajar...

wahhh...penulisan yg menarik...semoga readers yg membaca tulisan hajar akan touched n lebih luangkan masa buat ibu bapa masing2...hargai ibu bapa semasa mereka masih ada.....MD xreti nak tulis2 mcm ni hehehe....hope hajar dapat share dgn bloggers lain kat http://www.rakanblog.com ...segala tutorial dan link you tube pun ada kat blog MD...hope rakan2 bloggers lain pun sama...we support each other..