Thursday, August 9, 2012

N3 TIADA TAJUK...

Assalamualaikum....

Apa khabar kawan2 sume?.. lama dah tak membebel kat sini... N3 yg ada tu pun selalu copy paste dari email @ facebook...... nak blogwalking pun amatlah terhad masanye.... huhu...

1 Ramadhan aritu aku sambut kat my hometown... Johor negeriku.... hehe.. last minute en. suami ajak balik... aku apa lagi.... mestila suka kan...

beberapa minggu sebelum tu mak aku mmg da suruh balik tapi aku cuma cakap Inshaallah je.. tak berani janji. mak aku kata kalau tak nak balik pos jer Iman kat adik2.. haha boleh pulak camtu?? mak aku tu dah rindu sgt kat cucunya yg sorg tu....

mak kata balik ler... mak nk masak2 nak 'munjung' (ni istilah jawa aku x tau istilah dlm bahasa melayu).
'Munjung' di 1 ramadhan ni kene catat dalam diari tau. pertama kali selama 33 thn aku hidup.... selalunya mak masak2 utk munjung tu lepas 2 minggu puasa..... munjung tu dah jadi tradisi masyarakat jawa kat johor... mungkin ada jugak kat tempat lain tapi aku x pasti....

hari yg dinanti tiba... kami 3 beranak pun baliklah kekampung.... igtkan nak surprisekan mak & abg khalid serta anak2... rupa2nye kami lak yg tersurprise pulak sbb diorg sume dah pergi surau utk solat terawih.... huhu.. terpaksalah call abg khalid utk ambil kunci... hurmmmm..

waktu siang 1 ramadhan tu bergotong-royong lah kami adik beradik memasak juadah utk punjungan.... ada sambal tumis telur puyuh, daging masak kari, sayur lodeh & nasi impit.... kuih buah melaka & pengat labu bersama candel pun ade juga...semua juadah selesai dimasak dan dibungkus sekitar jam 3.30 ptg. mak bahagi2kan tugas utk menghantar punjungan pada jiran2 dan saudara mara.
juadah yg dipunjung.. (erkk.. dam mcm raya jerk..)








6 comments:

makcikkantin said...

First time dengar munjung ni.

Salam ramadhan

Kakzakie said...

Hajar kalau kakak memang tahulah apa itu muncung/punjung sebab keluarga kakak pun buat juga. Tempat kakak sampai hari raya pertama pun kadang masih ada lagi yg bagi punjung tau.

Angger makan ketupat punjungan rosone lain Hajar. hahaha... kalau tak faham tanya mak:)

KuNanGKuNanG said...

sy org banjar tp slalu gak dapat munjung ni sbb sedara dah ramai kawin ngan org jawa..:)

diriku said...

nice blog..slm ramadhan =)

aiyang said...

selamat hari raya hajar.... maaf zahir batin....

nur said...

blog walking here..selamat hari raya!! singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..