Tuesday, March 20, 2012

Inikah sayang sumai-isteri???


Assalamualaikum...


aku nak share satu citer ni yg buatkan tekun betul aku baca. baru jer dapat email ni dari adik aku... x tau mane dia dapat. bila baca keseluruhan kisah ni.... aku jadi insaf giler... aku manusia biasa yg ade rase marah kecewa suka duka gembira & ketawa. suatu ketika dulu pernah juga terdetik dihati sendiri lebih baik....tapi itu dulu... kisah itu dah kusimpan dalam lipatan memori & berharap takkan berulang lagi... jom baca kisah kat bawah ni...


Got this story from somewhere... Panjang sikit citer ni tapi ada iktibar....


Part I
Assalamualaikum,
Saya ada kawan yang saya rapat sejak 8 bulan yang lalu....ini bukan kategori teman tapi mesra atau kekasih.....memang berkawan.....dia periang, pelawak, suka menyakat orang......kami rapat sebab kan hal kerja malah saya kenal ister dan anak-anak dia.....


16hb tetiba dia tak datang opis....kami sumer takde la nak call atau apa....mungkin dia EL...hari selasa dia tak turn up jugak....aiikkk mula tanya kawan2 dia ada call ke cakap apa2 since dia rapat ngan sumer orang abis saya tanya sumer orang kot2 tau apa hal dia tak datang keje....tak sapa pun tau....kul 3 petang tetiba isteri dan mak bapak dia datang cari kat opis.....abis gempar satu opis rupanya dah 2 hari dia tak balik....berita terakhir dari dia adalah isnin pagi lepas dia hantar anak pegi sekolah......


Kawan2 sumer termasuk saya jadi bingung.....mula berdebar....


17hb tengahari isteri dia bagitau jumpa kereta dia kat kawasan A. Kereta ok berkunci elok.....17hb tengah malam.....isteri dia call bagitau mayat dah di jumpai di dalam kawasan ladang tak jauh dari tempat penemuan kereta....mayat dijumpai di dalam sebuah rumah kosong dalam keadaan berlumuran darah.....


18hb pagi2 saya bergegas ke rumah arwah..... jumpa isteri dia, mak dia, ayah dia dan adik beradik dia....sumer dalam keadaan terkejut sebab tak sangka dia dak takde....umur baru 35 tahun....dari pagi sampai ke petang dalam kul 3 camtu baru la jenazah sampai.....selepas post mortem dibuat......saya tak tau nak cakap berapa gantang air mata saya mengalir.....hilang seorang staff yang dedikasi dan pak lawak di pejabat.......


Lepas kebumi sumer siap saya nak balik....tetiba mak arwah datang kat saya minta saya ikut dia balik ke rumah.....saya kata...mmg saya nak datang malam nnt masa tahlil....tapi mak dia insist nak saya balik ikut dia masa tu jugak.......


Sampai kat rumah isteri, mak ayah dia dan adik beradik dia duduk mengelilingi saya......hati dah rasa sesuatu......


Adik lelaki dia bagitau...dia nak share satu benda yang sangat rahsia dengan saya....rahsia keluarga.....tapi dia mintak supaya saya tidak hebahkan dan mohon saya bantu jika saya boleh bantu.......saya memang suspen......


Hasil post mortem revealed that arwah bukan mati di bunuh tapi dia MEMBUNUH DIRI dengan mengelar tangan dia sendiri!!! Dia berlumuran darah mungkin sebab dia menahan sakit sebab tu darah berlumuran satu badan.....senjata yang digunakan ada di tempat kejadian....malah hasil siasatan polis...ada beberapa saksi mata yang dah melihat arwah berlegar kat kawasan rumah tu sejak seminggu yang lalu.....pisau yang digunakan arwah pun mmg disahkan dia sendiri yang beli dari kedai berhampiran.......


Saya terduduk......terkejut...malah saya boleh kata saya lebih terkejut ketika saya diberitahu hal ini daripada ketika dapat berita mayat nya dijumpai.......KENAPA??????????????????? Itu persoalan yang berlegar dalam kepala saya......sumer nya menunggu jawapan saya...dan sejujur jujur nya....saya memang tak tahu.....malah saya tak dapat hidu pun dia ada masalah......dia sentiasa periang, melawak hatta dalam meeting sekali pun......


Saya tak mampu nak tolong keluarga dia cari jawapan atas persoalan kenapa.....kenapa.....hari ni dah dua malam saya tak sepicing pun boleh tido.....asyik menyalahkan diri....kenapa saya tak tau masalah dia....sampai dia ambik keputusan drastik macam tu.....saya rasa saya gagal menjadi kawan dan sahabat yang baik....sebab saya tak dapat kepercayaan dia untuk dia luahkan perasaan dan masalah....walaupun 8 bulan jek baru rapat (kenal since 2003 tapi tak satu section....bulan 4 tahun lepas dia pindah ke section saya)  tapi saya la yang paling rapat ngan dia....sebelum ni kata isteri nya dia tak pernah ada kawan baik.....cerita saya...nasihat saya.....sentiasa jadi bualan mereka suami isteri.....


Tolongla saya.....saya tak boleh berhenti salahkan diri sendiri atas tindakan dia........saya tak boleh berhenti menangis dari hari kejadian....worst part saya tak boleh berhenti memikirkan kenapa dia tak bagitau saya....semua perlakuan dia sebelum kejadian terbayang2 macam
filem....kata2 dia.....perlakuan dia.....


2 bulan lepas dia ada ajak saya jumpa kat luar hari ahad....pelik jugak.....dia mintak saya sign untuk dia buat pinjaman....dia mintak saya jadi penjamin....lepas tazkirah ngan dia  saya sign....saya tanya untuk apa....dia kata personal...since saya ni graduate finance ada CFP mestila saya nasihatkan dia supaya dia guna duit pinjaman nnt wisely.....dia kata ok...dia tau la apa yang dia buat.....so bila hal ni timbul saya tanya isteri dia, arwah buat apa ngan duit loan 2...isteri dia kata loan tak lepas....balik opis semalam saya tnya acc dept gaji arwah berapa...derang bagitau net take home income hanya 500 sebab byk buat potongan......saya rasa bersalah lagi.....dia ada masalah kewangan ke? Nape tak bincang sedangkan saya ada sedikit kepakaran dalam pengurusan kewangan......saya jadi lebih sedih dan tertekan.......


Saya teringat dia pernah cerita kat saya fia tak tau macamana isteri dia bokeh percayakan saya...sebelum ni jangan kata nak baik ngan perempuan cakap ngan pompuan pun tak boleh....isteri dia jenis cemburu.....derang dah 10 tahun kawin.....isteri dia suri rumah sepenuh masa....pada saya isteri dia cantik orangnya....dalam hal rumah tangga pada pemerhatian saya 100% peratus di uruskan oleh arwah.....hantar jemput anak pg sekolah....urusan kewangan....tapi saya heran naper tengahari dia hntr dan ambik anak sekolah tapi dia masih makan tengahri di luar....kawan2 yang dah lama kenal dia cakap dia mmg takut ngan isteri....sebab tu dia tertekan.....saya jadi makin salahkan diri saya sebab saya tak pernah nak perasan perkara ini..sedangkan saya rapat ngan mereka suami isteri....


Tolong saya.....saya sangat2 tertekan ngan masalah ni...hati, otak dan jiwa tak benti nak menyalahkan diri dan mencari jawapan kenapa dia buat camtu......kesal dan ralat sangat kenapa dia tak cite ngan saya....bincang ngan saya...insyaAllah tak boleh bantu selesaikan masalah kurang2nya saya boleh bahi jalan keluar...apa masalahnya yang sampai dia kena nekad sampai macam tu.........


Part II
Terima kasih kawan2...i need 2 admit that sharing problems is one of the healing process.....saya rasa kurang beban selepas membaca pendapat kawan2..saya rasa lega....betul kata kawan2 sumer, buat apa saya nak pikir apa yang saya tak tau...pasti ada hikmah nya saya tak tahu....saya rasa sangat lega....


Untuk oengetahuan sumer dan mungkin boleh jadi pedoman buat kita terutama nya saya sebagai perempuan....isteri dia kata mereka ada bertengkar hebat tahun lepas dalam bulan 11 camtu isteri mintak tukar kereta since laki nak dapat bonus ujung tahun...suami tak setuju...so gaduh hebat....masa gaduh tu suami kata...awak kalau nak sangat hidup mewah awak kena  bagi saya mati....kalau saya mati idup awak akan senang sebab sumer akan free....rumah tak payah bayar lagi...kete pun tak payah bayar lagi....so isteri pun jawab...pegila mati cepat....sebab saya dah tak tahan hidup susah merempat ngan awak!


Isteri dia suri rumah....tapi telalu demand menurut kata mak arwah...sumer nak yang hebat2 dan bagus....kalau tengok isteri dia mmg macam orang yang bekerja....tak macam suri rumah...pakaian up to date sumer...gaji arwah dalam 2 ribu lebih jek....bini tengah mengandung anak no 3.......last sms saya baca dalam hp arwah...yang mak arwah bagi......sayang...maafkan abang kerana tidak mampu memberikan dirimu kemewahan, kesenangan dan kekayaan....maafkan abang...abang gagal........


Skang ni saya rasa saya boleh agak apa masalahnya......tapi saya tetap
kesal.......lagi2 bila isteri arwah kata.....dia dah dua tiga kali dah cakap nak buat tapi tak buat pun...tak sangka kali ni betul2.....tetiba rasa macam nak tampar bini dia pun ada........


Saya pujuk hati....kau (refer pada wife dia) tak rasa kehilangan sekarang....tapi saya yakin....kalau dia tak kuat dia akan giler memikirkan kehilangan suami yang sanggup buat apa saja untuk dia.....kalau saya yang tak la sapa2 pada arwah boleh terasa yang amat2 kehilangan dia takkan orang yang tido sebantal makan sepinggan selama 10 tahun tak rasa apa2...inikah kasih sayang suami isteri?????????



5 comments:

Kazman / Sue said...

panjang ceritanya yee... banyak yg boleh di manfaatkan...

Kazman / Sue said...

lama menyepi... selamat berhujung minggu di samping keluargaaa...

Kakzakie said...

Astagfirullah.... hati kakak terjentik berbaur rasa yg sukar digambarkan. Rasa terkilan H Abadiey kakak dapat bayangkan sebagai seorg teman yg terkesan - tapi sebab perwatakan yg HA gambarkan kalau kakak pun tak terjangkau dek akal....

Moga jadi pedoman buat isteri-isteri dan pada para suami usahlah bertindak seperti lelaki yg HA ceritakan di sini. Kita ada ALLAH... didiklah isteri, bawa kaunseling dsb...

Miszyuyu said...

Hai , my dear followers.. Yuyuk ada buat GA utk meraikan followers tersayang.. jom join <3 http://yuyukstandalone.blogspot.com/2012/03/yuyuk-1st-giveaway-sticky-post.html

Ini Kisah Tia said...

kesiannya baca ni .. tak tau nak kata apa. paling terkilan boleh isteri dia kata pergi mati dekat suami dia? ya Allah , moga2 kita dijauhkan dari perkara2 macam tu .. memang kesian dekat arwah . tekanan ..